EU OSIM KORONAVIRUSA POTRESA I SEKSUALNI PRIJESTUP ZBOG KOJEG JE OSUMNJIČEN BIVŠI PREDSJENIK FRANCUSKE!

Robert Valdec

Robert Valdec

Apsurdnost pokreta #metoo na najjače!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram

Njemačka novinarka nakon 2 godine ohrabrila se prijavila bivšeg francuskog predsjednika za seksualno uznemiravanje.

U nedostatku smiješnih vijesti o poznatima budući da je zbog epidemije koronavirusa medijski prostor zaražen COVID-19 kao Wuhan u veljači, nasmijao nas je i šokirao najnoviji političko-medijsko-seksualni skandal koji trese Europsku uniju – bivši francuski predsjednik Valery Giscard d’Estaing kazneno je prijavljen za seksualno uznemiravanje njemačke novinarke koja je još uvijek u šoku od tog događaja, pati od teških trauma i u dogovoru sa svojom redakcijom odlučna je pravdu – kaznu za ‘opasnog seksualnog predatora’, ali i materijalnu i moralnu zadovoljštinu, potražiti na sudu!

Zvuči poznato? Donedavno izuzetno popularan #metoo pokret koji je pao u neki drugi plan i počeo gubiti na zamahu, osvježila je 37-godišnja novinarka njemačke TV postaje WDR Ann-Catherine Stracke koja se nakon dvogodišnjih ‘nezamislivih’ duševnih patnji napokon odlučila prijaviti sudu 94-godišnjeg bivšeg predsjednika Francuske za seksualno uznemiravanje, donose francuski Le monde i njemački Süddeutsche Zeitung. Koje se, navodno, dogodilo još 2018. godine, no ona nije ništa tada poduzela i tek ju je pokret #metoo potaknuo da ‘pravdu potraži na sudu’, a u tome je dobila i podršku svoje TV kuće.

‘Zločin’ se dogodio pred svjedocima od kojih će neki biti pozvani na sud, neki su odbili svjedočiti, a ‘optuženik’ najvjerojatnije neće biti u stanju dati nikakav iskaz. Apsurdna situacija zbog koje se većina normalnih ljudi smije, no neki to shvaćaju vrlo ozbiljno, opasno i kao dio svoje životne misije zbila se na sljedeći način: tada 35-godišnja Ann-Catherine Stracke posjetila je u njegovom uredu u bulevaru Saint-Germain u Parizu bivšeg francuskog predsjednika kojeg je intervjuirala u sklopu emisije povodom 100-godišnjice bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Schmidta, kao jednog od njegovih suvremenika i političkih partnera. Nakon intervjua novinarka je, za uspomenu, poželjela zajedničku fotografiju s bivšim francuskim predsjednikom, kako bi se valjda s njom i pohvalila na društvenim mrežama. No Valery Giscard d’Estainge pozirajući s gotovo 60 godina mlađom novinarkom obujmio ju je, kako je navela u svojoj prijavi francuskom tužiteljstvu – ‘prenisko oko struka’! Kako ta prva fotografija nije uspjela, iako ‘jako uznemirena’ starčevim agresivnim ponašanjem riješila je pozirati još jednom, a bivši je francuski šef države ponovio svoj ‘zločin’ – obujmio ju je oko struka! Sve to ‘začinio’ je na rastanku s novinarkom koja mu je pristojno, njemački, pružila ruku, no njemu to nije bilo dovoljno već ju je poljubio u obraz. I to dva puta! I sa jedne i sa druge strane!

Tek vrativši se u Njemačku, u matičnu redakciju, uslijedio je napad postraumatskog stresnog poremećaja, a tek kad je postala prisebnija ispričala je nadređenima sve o događaju. Ispitani su kamerman i tonski snimatelj, kamerman je potvrdio da mu je bilo malo čudno, a ‘tonac’ je odbio bilo što komentirati, no traumatizirana novinarka ustrajala je da se zločinac privede pravdi tako da je 10. ožujka u ured pariškog tužitelja stigla prijava koja se sada procesuira.

Ispitan je i, danas 94-godišnji Valery Giscard d’Estaing, koji se zbog demencije ne sjeća niti događaja niti novinarke.

Inače, iako dijele mnoge europske vrijednosti, društveni običaji u Francuskoj i Njemačkoj ponešto se razlikuju – dok su u Njemačkoj međuljudski odnosi puno hladnijii suzdržaniji, u Francuskoj je ljubljenje u obraz i srdačno rukovanje i grljenje dio rituala čak i pri upoznavanju do tad nepoznatih ljudi. Bez obzira na spol i dob.

Ne bi o ovom banalnom slučaju niti pisali da #metoo pokret i u Hrvatskoj ima svoje poklonice – uz notornu aktivisticu Jelenu Veljaču i njezinu sljedbu, tu je i teška artiljerija u medijima među kojima se ističe jedna ‘teška haubica’ iz jednih dnevnih novina.

A slučaj pokazuje i svu apsurdnost pokreta koji je u svijetu i kod nas izazvao cijeli niz glamuroznih i ‘dirljivih’ sudskih procesa i skandala, rezultirao i presudama i samoubojstvima, potresao Hollywood i cijelu Ameriku, preselio u Europu, a na njegovim je krilima glatko prolazilo i usvajanje ‘Istanbulske konvencije’, održavale se demonstracije i prosvjedi, u javnost su ‘curile’ prljave priče stare i po dvadesetak i više godina jer su se ‘zlostavljane’ dame potaknute pokretom ‘ohrabrile’ napokon iznijeti javnosti i pravosuđu ‘istinu’ o svojim ‘zlostavljačima’, monstrumima i seksualnim predatorima koji su koristili svoj položaj, najčešće ‘bijelog heteroseksualnog muškarca na poziciji moći’ za zlostavljanje mladih naivnih djevojaka.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram