IMPRESSUM

REDAKCIJA

ROBERT VALDEC

GLAVNI UREDNIK

igor zovko

ZAMJENIK GLAVNOG UREDNIKA

KOLUMNISTI

JELENA JURIŠIĆ

kolumnistica

DOPISNIŠTVA

IGOR BUTCH ŠTANFEL

dopisnik za Njemačku

dom morgan

dopisnik za Sjedinjene američke države

Projekt normabel.com zamišljen je u početku kao osobni blog istraživačkog novinara i ratnog reportera Roberta Valdeca, međutim zbog velikog interesa čitatelja, gotovo i prije objave bloga – blog je prerastao sam sebe. Donijeta je odluka da se sadržaj  prebaci u format novinskog portala koji je u idejnom smislu razvijan od kraja 2018. godine, dok je tehnički razvoj započeo u veljači 2019. godine.

Portal normabel.com “svjetlo dana” ugledao je 18. siječnja 2020. godine, s početnim rubrikama Hrvatska, EU i Svijet.

CILJ

Cilj našeg portala je donositi osvrte, vijesti i reakcije na aktualna i ona manje aktualizirana zbivanja na neovisan, činjeničan i kritičan način bez “clickbaitova” (mamaca za klikanje) bez naslova koji čitatelja “mame” na čitanje sadržaja koji u biti u većem dijelu nema gotovo nikakve veze s naslovom.

MISIJA

Misija portala je osim donošenja vijesti koje nisu manipulirane političkim pritiscima, novcem i potplaćivanjem, također cilj je  i uvjeravanje prosječnog čitatelja kojem nisu poznate sve stvari “iza kulisa novinarstva” da nisu svi tekstovi objavljeni u mainstream medijima točni, iskreni, potkrijepljeni činjenicama i neovisno napisani. Ideja je buđenja svijesti da postoje globalni razlozi i globalni utjecaji na mainstream medije ne samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu, koji diktiraju kako i da li će se neka vijest prenijeti. Informacija je danas oružje i oruđe koja je mnogo moćnija od stvarnog oružja, a manipulacija masama primjenom takvog oruđa je iznimno opasna i pogoduje samo onima koji su dovoljno moćni (politički ili financijski) da utječu na sadržaje koji se serviraju prosječnom čitatelju. Manipulativno plasirana informacija utječe na ponašanje, razmišljanje i svijest ljudi – koji bez da provjeravaju slijepo vjeruju naslovu, tekstu i mediju! – Naša misija je da čitatelj prema svemu što pročita u današnje vrijeme bude ipak malo kritičan i ne uzima takvu informaciju zdravo za gotovo!

VIZIJA

Vizija normabel.com portala je da prosječni čitatelj dobije uvid u različite aspekte nastajanja sadržaja. Da može barem u osnovnom dijelu razlikovati tzv. “clickbaitove” (mamce za klikanje) koji počesto počinju stilskom figurom poput “Ovo sigurno niste znali….” – da može razlikovati sadržaje koji su obojeni određenom političkom strujom ili strukturom, kao i prepoznati cilj konkretnog članka.

Zašto je to važno – zato što su takvi sadržaji ovisni o nekomu, odnosno nisu neovisni – i zato što je ideja takvog sadržaja, kada se plasira prosječnom čitatelju, da utječe izravno na njegov stav ili mišljenje o nekoj osobi, događaju ili pojavi i uvjeri ga se da je nešto ispravno ili neispravno – odnosno svjesna manipulacija od koje “naručitelj” ima koristi,a u pravilu narod u cjelini ispašta.