Korona histerija ispraznila police – nedostaje toaletnog papira, tjestenine, dezinfekcijskih sredstava..

Igor Butch Štanfel

Igor Butch Štanfel

Psihoza se polako ali sigurno širi i njemačkom
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram

Kako se pogoršala situacija u Europi sa korona virusom, a posebice u Italiji tako se mijenja i situacija u Njemačkoj. Iako Njemačka ima najmanji broj smrtnih slučajeva od svih država koje imaju preko tisuću oboljelih čini se da se strah počeo uvlačiti među ljude.

Jučer smo obišli neke od najvećih trgovačkih centara u Karlsruhu ponukani da provjerimo neke od informacija koje su stigle u naše dopisništvo. Dakle, dezinfekcijskih sredstava(gelova, itd..) nema za kupiti , nigdje. Iz provjerenog izvora a u razgovoru sa liječnicom privatne prakse, liječnici istih tih praksi muku muče sa pronalaskom dezinfekcijskih sredstava koja su im nužna za normalan rad. Tu su uključeni svi, privatni ginekolozi, zubari itd…

Na svim ljekarnama su izvješeni natpisi da su zalihe medicinskih maski i dezinfekcijskih sredstava rasprodane iako nam se čini da osim kineza koji maske na ulici nose već zadnja tri tjedna, nitko drugi ih ne koristi.

Natpis na ljekarni – rasprodano! – foto: normabel.com

Vezano uz tu činjenicu smo pohitali do Bauhausa gdje se prodaju maske koje se koriste u građevinarstvu a koje štite od prašine. Ništa, uz prazne police smo samo sreli dva keramičara koji su intenzivno recitirali svoju omiljenu poljsku psovku (Kurwa). Mogu zamisliti u kakvom se sad problemu nalaze a to znaju svi koji su ikada vidjeli kako keramičar reže pločice sa fleksericom.

Brašno se na policama može još kako tako pronaći u manjim dućanima no u trgovačkom centru koji smo mi posjetili možete naći samo brašno za pizzu a koliko smo vidjeli i to nestaje .

Police sa talijanskom tjesteninom izgledaju kao da sutra počinje treći svjetski rat. Nema. Primjetili smo također da se svjetski fenomen toaletnog papira koji je krenuo iz Kine i Australije prelijeva i u Njemačku jer svaki kupac koji imalo drži do sebe kupiti će bar jedan paket pa tako gotovo svatko ima po jedan, toalet papir postaje modni dodatak.

Psihoza čini svoje a to će se najviše osjetiti na gospodarstvu. Mama Merkel je izjavila da država priprema paket pomoći za male i srednje obrtnike jer će oni biti najviše pogođeni što iz vlastitog iskustva mogu osjetiti i potvrditi jer se neki poslovi ili odgađaju ili otkazuju.

Police s brašnom – gotovo prazne

Međutim nisam siguran da će te mjere imati neki izravni utjecaj na nas jer su to mjere tipa ukidanja prireza za igradnju istočne njemačke što nama malim obrtnicima jako malo znači jer mi ćemo trebati financijsku injekciju jer mi radimo i ovisimo o živom novcu koji se vrti na svakodnevnoj bazi, ukidanje prireza ako nemam lovu mi baš ništa ne igra u ovoj situaciji.

Srednji i neki veliki obrtnici s kojima sam bio u kontaktu već sad kukaju i s nepovjerenjem gledaju u budućnost jer čak i ako pandemija završi bit će potrebni mjeseci nakon toga da se posao opet zavrti.

Isto tako se čini da ni njemački zdrastveni sustav nije baš na nivou spremnosti koji se očekuje.

Dobili smo insajdersku informaciju da su dvije učiteljice jedne osnovne škole koje su boravile u južnom Tirolu prvo odradile u školi sa nekoliko stotina djece čak tjedan dana prije no što su ih poslali u samoizolaciju, a da ih pritom nisu niti testirali na virus. Sistem provjere je nikakav i zapravo bilo koja osoba koja želi dodatnih dva tjedna godišnjeg doma treba samo izjaviti da je bila u Italiji. Zgodna fora za markiranje s posla.

No zato imamo uveden drive-in sustav za testiranje, slično kao i McDonalds samo daješ bris za provjeru. Sistem je da ako osjetiš simptome nazoveš svog obiteljskog liječnika i tada on sređuje da iz izolacije sjedneš u auto, malo se provozaš po gradu i odeš dati bris za testiranje.

Pametno nema što.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram