Svi se pitaju – Darko znaš li ti to i možeš li uopće??

normabel.com

normabel.com

Ima li Horvat iskustvo i kapacitet da bi donio prave odluke u ključnom trenutku?
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram

Činjenica je da su sada primarni problemi s kojima se Vlada i nadležni resori nose, svakako epidemija Covid-19 i osposobljavanja glavnog grada države za koliko toliko normalno funkcioniranje – međutim kratko ćemo napraviti “zoom out” i fokusno žarište malo proširiti.

Krizni stožer koji se bavi pandemijom, po našem skromnom sudu uistinu se iznimno trudi, i čini se da su angažirani 24/7 bez prestanka, a veliko povjerenje ulijevaju stručnjaci i znanstvenici koje je okupio ministar Beroš uključujući i njega osobno.

Bez obzira na stranačku pripadnost, politička uvjerenja – ili neko drugo opredjeljenje – dojma smo da se g. Vili Beroš uistinu postavio kao političar koji ima iskrenu namjeru pomoći svima, a da pritom niti ne pokušava skupiti političke bodove i taj element mu je potpuno u drugom planu, a narod to cijeni.

Ovakvim pristupom, bodovi se na kraju skupljaju sami, pa svakako poručujemo svim političarima, pogotovo onim potpuno nestručnima, s nikakvim radnim stažem ili životnim iskustvom u stvarnom svijetu – bili lijevi ili desni, gornji ili donji – ugledajte se na ministra Beroša. Ako već ne znate ništa o problemima resora koji vam je dan na ogromnu odgovornost, barem neka vam savjetnici budu stručnjaci sa velikim iskustvom na konkretnom polju – bez obzira na stručnu spremu, krvna zrnca, obiteljsku vezu ili poznanstva – učinite prvo sebi uslugu, ako već ne mislite na zemlju i narod, i poslušajte nekoga tko nešto zna u praksi – vi ćete narasti u očima ljudi, a svi mi ćemo kolateralno imati dugoročnu korist i osjetiti taj zamah razvoja civilnog društva. Win Win situacija -vi radite dobro – dobro vama, dobro nama.

Poduzetnici koji imaju preko 200 Kn duga prema državi nemaju pravo na paket mjera?

Krenimo od sredine u ovom slučaju. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta g. Darko Horvat kroz životopis objavljen na stranicama sabor.hr lako je iščitati da nema baš iskustva u realnom sektoru i da se njegov angažman uglavnom vezao za članstva ili rukovođenja nadzornim ili upravnim odborima, kako državnih tako i privatnih tvrtki – već odavno u javnosti poznate varijante partijskih funkcija po odborima gdje se smještaju sve struje političkog spektra u zemlji.

Između ostalog, bio je i član uprave tvrtke Energy Plus d.o.o. iz Varaždina u periodu od 2012 do 2016. god. koja je usred aktualne epidemijske krize, 23.03.2020. završila s blokadom računa. Grubom provjerom došli smo do podataka da je tvrtka Energy Plus d.o.o. stečajni dužnik prema Siemens Energy d.o.o, ali i da ima potraživanja prema dioničkom društvu Đuro Đaković industrijska rješenja d.d.

Energy Plus d.o.o. je 2016. godine, dobila i natječaj za postavljanje LED rasvjete u lokalnoj samoupravi, točnije općina veliki Bukovec (02.02.2016.). Sadašnji ministar izlazi iz uprave Energy Plus d.o.o. 19.02.2016. a aktivira saborski mandat 14.10.2016. prema javno dostupnim informacijama.

Izvor poslovna.hr / Screenshot

Sadašnji ministar bio je i predsjednik nadzornog odbora u Plinacro d.o.o. 2011-2012, kao i u HEP d.d. u istom periodu, ali se njegovo službovanje u upravnom odboru preklopilo i s jednim varaždinskim poduzetnikom, ne previše eksponiranim u javnosti Darkom Mesek, ponosnim članom Rotary kluba Varaždin, članom uprave tvrtke u blokadi Energy Plus d.o.o. 2010-2013., bivši član uprave Brodosplit-Metalna oprema i konstrukcije d.o.o. 2013.-2014. koji je od 2018. godine brisani poslovni subjekt kojem je predsjednik uprave i izravno nadređeni bio kontroverzni poduzetnik i predsjednik uprave Tomislav Debeljak.

Uglavnom da ne idemo u detalje – činjenica je da postoje neka poznanstva i veze koji upućuju na mogućnost prethodnih saznanja o zbivanjima i u Brodosplitu i u Energy Plusu i u Đuri Đakoviću, u najmanju ruku nama gospodarski i ekonomski neukima – postavlja se pitanje – da li je aktualni ministar imao neka saznanja o razvoju situacija u navedenim tvrtkama s kojima je izravno ili posredno u nekom trenutku bio povezan. To pitanje je onako usputno – retoričko – samo nam je prostrujalo kroz glavu.

Međutim, danas na stol stavlja paket mjera odgoda plaćanja davanja prema državi za poduzetnike čije poslovanje trpi pod okolnostima pandemije, a koji se svode na moratorij plaćanja davanja, koja će se kasnije morati isplatiti, barem prema sadašnjem stanju paketa mjera, kao i da pravo na navedene mjere imaju samo poslovni subjekti koji nemaju više od 200,00 Kuna duga prema državi?!

Malo smo ostali zatečeni brojkom od 200,00 Kn duga i otkud taj broj? Netko od kolega novinara ga je upitao zašto baš 200 Kn, a njegova izjava je glasila otprilike ovako “oni koji su dužni više od 200,00 Kn državi, znat će točno zašto je određen iznos od 200,00 Kn” – mi još uvijek pokušavamo “provaliti” poantu tih 200 Kuna kao i dugoročno što znači ovaj paket mjera koje je ministar predstavio.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je u medijima da vas taj sistem – kao poduzetnika, tehnički prisili da razlike prema državi podmirite prije podnošenja zahtjeva – može se raditi o sitnicama poput kasnog knjiženja uplate u bankarskom sustavu, ali po nama i ne baš samo o sitnicama. Međutim svi oni koji duguju ozbiljne iznose, puno ranije prije samog nastanka ove krizne situacije – isti sistem sprječava da “love u mutnom”. Ovaj mehanizam se koristi često i u postupku javne nabave i poduzetnicima nije stran. Međutim jasno je i laiku, da se ovdje rizik potpuno prebacuje na poduzetnike, a zadržava barem minimalna stabilnost državnog proračuna sa potpuno smanjenim rizikom.

Ali kako će se takva mjera reflektirati dugoročno, na poslovanje, na prihode u drž. proračun, na zaposlenike, odnosno buduće nezaposlenike, na gužve u hodnicima Zavoda za zapošljavanje i na cjelokupno gospodarstvo, tek će se vidjeti. Ionako će to biti briga neke nove ili stare nove Vlade – i to ćemo uskoro vidjeti.

Zahtjevi inicijative “Glas poduzetnika”

Istovremeno, poduzetnici organizirani u Facebook grupu Inicijativa “Glas PODUZETNIKA” – zahtjev za donošenje efikasnih mjera! koja za sada nije formalno osnovana udruga ili nevladina organizacija, pokušava doprijeti do Vlade RH i resornog ministra i predložiti da se prvo formira Krizni gospodarski stožer, koji će po uzoru na Covid-19 stožer, biti sistematiziran na način da odluke, prijedloge i analize, kako kratkoročno tako i dugoročno definiraju stručne osobe dokazane na svom polju. Istaknuti pojedinci unutar inicijative izražavaju sumnju u generalnu kompentenciju ministra Darka Horvata naglašavajući sumnju u njegove poduzetničke, pa i ekonomske sposobnosti – te vrlo brzo zahtjevaju od Vlade RH da ga razriješe dužnosti zbog nesposobnosti. Navode svoje prijedloge mjera kojei donosimo u nastavku:

Inicijativa Glas Poduzetnika by Normabel.com on Scribd

Inicijativu potpisuju Hrvoje Bujas, Dražen Oreščanin, Berislav Marszalek, Gordana Fabijanić dok u trenutku nastanka teskta nije jasno koliko je poduzetnika potpisala samu inicijativu.

Treba li ministru još vremena ili se pošto-poto sav rizik po primjeru bankarskog sektora u krizi s frankom, prebacuje na građane – u ovom slučaju poduzetnike?!

Da li je ideja o brzoj smjeni ministra ove inicijative ishitrena ili ne vrijeme će pokazati. Definitivno ne ulijeva hrabrost da osoba koja svoja “poslovna dostignuća” realizira u pravilu putem stranačke pripadnosti i pitanje je koji bi njegovi dosezi bili da nije u ključnim trenucima zamahnuo članskom iskaznicom.

Dobio je vrlo vruć krumpir u ruke, a nije baš da ga trenutačno ima kome prebaciti osim ako se ne povuče – međutim, možda bi bilo mudro pričekati još koji tjedan da se konsolidiraju glave, te u nadi u razumno vođenje resora, da će se ministar Horvat ugledati na kolegu Beroša i oko sebe okupiti uistinu eminentnu struku bez obzira na stranačku ili nestranačku pripadnost i pokušati iz ovoga svega barem za sebe izvući najbolje?!

Uglavnom – generalni zaključak u ovom trenutku je taj – ako dugujete porez (više od 200 Hrk), a nemate novca za platiti ga – svejedno ga platite i tada imate pravo na korištenje paketa mjera?!

Nismo sigurni kako će to izgledati u praksi – ako novca nemaš, zato nisi niti platio,ali moraš platiti da ne bi morao platiti odmah, već ćeš platiti malo kasnije kada nećeš imati novaca jer ćeš biti u gubitku zbog obustavljenog poslovanja? – Zanimljiva paradigma! #pratim

N.P.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram

*** UPOZORENJE: Sadržaj vaših komentara kao i naziv vaših profila pri komentiranju je javno vidljiv.

Autor komentara sam odgovara za sadržaj komentara.
Normabel.com kao niti članovi tima koji radi na sadržajima Normabel.com portala nisu odgovorni za sadržaje komentara korisnika portala.
Svi komentari mogu biti moderirani ako na bilo koji način potencijalno GRUBO krše opća pravila ponašanja ili zakonske odredbe (vrijeđanje, diskriminacija – prijetnje i sl. pozivanje na počinjenje nasilja ili kaznenih djela i dr.)