Zaštitar Securitasa – gospodar života i smrti

normabel.com

normabel.com

Po zaštitaru - nemaš medicinsku masku? - krepaj!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram

U ponedjeljak, 23.03.2020. oko 09,30 sati je jedan od naših članova redakcije privatno posjetio trgovinu “Spar” Branimirova i doživio ne samo neugodno iskustvo – nego iskustvo koje ga je dovelo u situaciju da se zabrine za svoju egzistenciju.

Sve je počelo nemogućnošću nabave klasične zaštitne “medicinske” maske – onaj model što ima one držače za uši, koje ljudi sami šivaju u nedostatku komercijalnih industrijski proizvedenih.

Kako je uveden režim ulaska u poslovnicu “Spara” po pet ljudi, naš kolega uredno je stao u red, postavio solidan razmak kako je propisano, i u tom trenu pored njega u suprotnom smjeru prolazi razočarani sugrađanin osrednjih godina i kaže, “slobodno stanite ispred mene, ja ne smijem ući – nabrijani zaštitar mi je rekao da bez zaštitne maske nema ulaska u trgovinu, a ja zaštitnu masku nemam i ne mogu nabaviti.” Kolega, malo zatečen informacijom, opremljen medicinskim rukavicama i buffom – bandanom – suvereno i strpljivo čeka svoj red na ulaz.

Inače buff ili bandana je svojevrsna zaštitna marama koju koriste i vojnici i policajci i outdoor sportaši, ekstremni sportaši i drugi, koja se navuče preko vrata na usta, nos i uši i osnovna namjena je da zaštiti od hladnog zraka, udisanje prašine, ali i spriječi potencijalno prenošenje nekakvih bolesti kapljičnim putem kod kihanja i kašljanja – jer te mikročestice ipak ne lete po zraku nekontrolirano i zasigurno umanjuju rizik od opasnosti.

Dobro je i to što konkretan model buffa koji kolega koristi ima čak i ISO certifikat, dakle nije sašiven doma u nuždi – već se radi o profesionalno proizvedenom artiklu. Inače često popularan i među liječnicima na zapadu – poglavito među medicinskim osobljem koji rade sa djecom – pa korištenjem buffa osim bijele medicinske boje – mogu imati i vesele uzorke, čime djeci ipak malo umanje taj “medicinski” look dok su u bolnici.

Primjeri kako se buff marama može nositi – pa i iskoristiti u nedostatku medicinskih maski / dodatne alternative su npr. Afganistanski Shemagh ili slične marame – koje svakako mogu pomoći ako nemate baš nikakvo zaštitno sredstvo

Uglavnom – naš kolega dolazi na red – a zaštitar tvrtke “Securitas” koji na vratima regulira broj osoba koje ulaze, odmah drsko i prijeteći govori – “ne možeš s tim ući, to nije medicinska maska” – naš kolega odgovara, u čemu je problem? Ovaj ponovno odgovara – “nema maske, nema ulaska” – pita kolega zbog čega je medicinska maska, čak i ona napravljena kod kuće ok, a buff nije – zaštitar odgovara – “ne može, ovo ćeš skinut čim uđeš u trgovinu, a da imaš medicinsku nju nećeš” Vau čovječe?!?!?!

Ne znamo što se dogodilo s onim starijim gospodinom s početka priče i kako se dalje snašao, ali naš kolega inače po prirodi sklon poštivanju pravila, odlazi u Konzum, – djelatnik u Konzumu (nema zaštitara) na ulazu u poslovnicu daje uputu svima koji se nalaze u redu “ulazite 5 po 5, držite maske na licu i rukavice i održavajte propisani razmak od 2 m minimalno – ne mogu hodati za vama po trgovini i paziti jel držite razmak, ali budite odgovorni” – kolega uđe u Konzum, obavi kupnju za 5 minuta i stvar riješena!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram

*** UPOZORENJE: Sadržaj vaših komentara kao i naziv vaših profila pri komentiranju je javno vidljiv.

Autor komentara sam odgovara za sadržaj komentara.
Normabel.com kao niti članovi tima koji radi na sadržajima Normabel.com portala nisu odgovorni za sadržaje komentara korisnika portala.
Svi komentari mogu biti moderirani ako na bilo koji način potencijalno GRUBO krše opća pravila ponašanja ili zakonske odredbe (vrijeđanje, diskriminacija – prijetnje i sl. pozivanje na počinjenje nasilja ili kaznenih djela i dr.)